Автор: admin
Публикувано на: 30.01.2009 16:00:33

Рейтинг:

Честване

На 25-ти срещу 26-ти януари китайците посрещнаха годината на Жълтия бик по лунния календар, който е разделен на дванадесет годишни цикъла, като на всяка година от цикъла съответства определено животно от зодиака.

Когато наближи краят на зимата, китайският народ отбелязва Чун Цзе (Празника на пролетта). В миналото, когато китайците са използвали лунния календар, той се е наричал “Нова година”. Празникът не се посреща на точно определена дата. Той съвпада с първия ден от първия лунен месец и се отбелязва в един от дните в периода от последната декада на януари до средата на февруари.

Чун Цзе е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Той започва на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. Празникът се посреща в семеен кръг, което става причина милиони китайци да се завърнат по родните си места.

В дните преди празника домовете се почистват основно с ритуална цел, за да се измете всичко лошо от къщи. Приготвянето на храната трябва да приключи по-рано, за да не се използва нож на празника, защото според вярванията с ножа се отрязва късмета.

Първият ден от Новата година се нарича Юан дан (утринта на новата година). Той започва в 23 часа на предновогодишния ден и свършва с изгрева на слънцето. Тогава човек трябва да е сред семейството си, а вратата на дома се запечатва отвътре с червени хартиени ленти, тъй като се смята, че злите духове се страхуват от червеното. За да се предпази човек от влиянието на нечистите сили, не трябва да спи през цялата нощ, като се седи на масата от 2 до 5 часа, а към края на вечерята се пеят песни.

През петнадесетте дни, в които се празнува, се изпълняват традиционни ритуали. Първият ден започва с религиозна церемония в чест на Небето, Земята и боговете на семейното огнище. На втория се почитат предците и умрелите. На третия и четвъртия ден се посещават роднините. На петия се изразява почит към бога на богатството. Тогава всички си седят вкъщи, за да не изпуснат парите през годината. На шестия ден всички се веселят от сутринта до вечерта. На седмия ден, през който се смята, че са родени човешките същества, се пие вино, направено от 7 зеленчука, и се яде фиде и сурова риба. На осмия ден е задължителния семеен банкет. Деветият ден е посветен на Нефритения император (владетелят на небесата). На десетия и единадесетия ден се канят приятели и роднини. Тринадесетия ден е денят за пречистване – яде се само малко ориз със зелена горчица. На четиринадесетия ден започва подготовката за Фестивала на светлината. На петнадесетия ден е Фестивалът на светлината, който се отбелязва с нощен парад със запалени фенери, фоерверки, веселби и танци.

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg